top of page
  • Writer's picturePetri Rajamäki

Poikkea Polulta – Mistä on kysymys?

Updated: Aug 15, 2022

Kun sain ajatuksen Poikkea Polulta -blogin, -vlogin ja -podcastin aloittamiseen, ideana oli ennen kaikkea herättää itseäni. Herättää tavoista, toimintamalleista ja tekemisestä, joista oli tullut minulle jo liian rutiininomaista.

Telkkä

Haluankin tuoda Poikkea Polulta -sisältöihin uusia kulmia tekemällä asioita eri tavalla tai erilaisissa paikoissa. Ehkä tuomalla myös uusia kuvakulmia kuviin ja asioihin.
On niin helppoa jämähtää samoille urille....


Luin eräästä tutkimuksesta ihmisen rutinoitumisesta noin kymmenen vuotta sitten, se jäi vahvasti mieleen. Mainitsisin tässä lähteen, mutta en vain löydä sitä enää mistään. Avaan ajatuksen kuitenkin tässä ja jälleen haluan antaa vinkkejä jopa luovuuden synnyttämiseen tai uusien toimintamallien löytämiseen. Tuon tutkimuksen ydin oli siis seuraava, 90 % meistä ihmisistä toimii seuraavasti:


  • Istumme kotona aina ruokapöydässä samalla paikalla

  • Pesemme aamuisin ja iltaisin aina hampaamme samalla tavalla ja samalla kädellä

  • Nukumme aina sängyssä samalla paikalla ja samoin päin

  • Kun käymme kaupassa, kuljemme samaa reittiä ja ostamme samoja perusasioita

  • Ajamme aina tai kuljemme samaa reittiä kouluun tai töihin tai tuttuun kauppakeskukseen

  • Syömme aina oikealla tai vasemmalla kädellä riippuen kätisyydestä

Teen asioita eri tavalla - edes vähän nyrjäyttääkseni aivoni


Jos poikkeat edellisestä, onnittelen sinua. Todennäköisesti luova ongelmanratkaisukykysi on korkea. Tutkimus nimittäin kertoi, että tekemällä edelliset asiat edes välillä toisin, saa meidät ja ennen kaikkea aivomme ”nyrjähtämään” pois rutiineista ja oppimaan uutta. Myös näkemään asioita uudella tavalla. En pysty vahvistamaan tuota tutkimusta enkä sen laajuutta, mutta periaate puhuttelee minua edelleen. Vinkkini onkin, että kokeile tehdä asioita toisin päin tai poikkeuksellisesti. Herättäksesi luovuutesi ja aivosi, siitä saatiin hyviä kokemuksia.


"Jo vähäinen rutiinien murtaminen on ollut kohdallani positiivista"

Pitkäkin matka täytyy aloittaa yhdellä askeleella


Otsikko on kopioitu kiinalaisesta sananlaskusta. Koita ottaa kuva "väärällä" kädellä tai ylösalaisin, mene täysin poikkeukselliseen retkipaikkaan tai pysähdy vaikka kuvausretkellä tunniksi paikalle kuuntelemaan ja tarkkailemaan luontoa hiljaa.


Toivotan erilaista viikkoa, toivon, että voit hyvin ja löydät itsestä aivan uutta luovuutta sekä oppimisen iloa!


Petri

21 views0 comments

Recent Posts

See All

Tapahtumien ja kulttuurin Ruovesi

Petri ja Micke poikkesivat tällä kertaa polulta Ruovedelle. He yöpyivät Vinhan kirjakaupassa, tapasivat yrittäjiä. Tutustuivat kulttuuriparantolaan ja joutuivat päivän päätteeksi noitakäräjille. Päivä

コメント


bottom of page