top of page
  • Writer's picturePetri Rajamäki

Tapahtumien ja kulttuurin Ruovesi

Petri ja Micke poikkesivat tällä kertaa polulta Ruovedelle. He yöpyivät Vinhan kirjakaupassa, tapasivat yrittäjiä. Tutustuivat kulttuuriparantolaan ja joutuivat päivän päätteeksi noitakäräjille. Päivän aikana he piipahtivat kuuntelemassa, kun kunnanjohtaja luki satuja. Runebergin lähteellä he nauttivat maan parasta lähdevettä ja ihailivat lähteen kauneutta.


Katso vierailun video Poikkea Polulta YouTubesta ja tilaa kanava: bit.ly/3qLSPSH


Oletko koskaan yöpynyt kirjakaupassa? Vinhan kirjakaupassa sellainen ainutlaatuinen kokemus on mahdollista. Petri ja Micke yöpyivät kirjakaupan yläkerrassa kirjasto -nimisessä huoneessa. Yrittäjä Mikko Vartiainen kertoi, että kirjakaupalla on ikää peräti 120 vuotta. Kirjakaupan huoneet todellakin huokuvat historiaa. Vinhan kirjakauppaan kannattaa muuten tulla koko perheen kanssa. Siellähän nimittäin pidetään myös satutunteja. Micke ja Petrikin saivat olla mukana kunnanjohtaja Toni Leppäsen satutunnilla. Olihan hulinaa kirjakaupassa, tupa oli täynnä väkeä. Siellä on muuten myös jäätelökioski, kahvila anniskeluoikeuksin ja esiintymislava, jossa pidetään konsertteja. Aika monipuolista, vai mitä?


Kulttuuriparantola oli seuraava tutustumiskohde Ruovedellä. Se on v.1909 rakennettu keuhkotautiparantola, joka on myöhemmin toiminut myös päiväkotina, kertoi paikkakunnalla kymmenen vuotta asunut Tiina Laninen. Tiina on väitöskirjatutkija, jonka tutkimuksen aiheet ovat nousseet Ruoveden taiteilijoista ja Ruoveden taidehistoriasta. Tiina kertoi, miten Ruoveteen liittyy mm. Gallen-Kallelan kautta verkosto noin sataan taiteilijaan. Ruovesi on ollut kuin piilotettu taiteilijoiden piipahduspaikka, josta on ammennettu luovutta ja jossa on ollut myös työrauha.

Tuolla Kulttuuriparantolassa järjestetään upeita näyttelyitä. Parhaillaan siellä oli taidegraafikko Visa Norroksen näyttely ainutlaatuisista lasintausmaalauksista.

Polulta poikkeajamme Petri ja Micke tapasivat Ruovedellä myös yrittäjä Anssi Mannisen, jonka suvussa on linja-autoyrittäjyyttä ollut jo muutaman sukupolven ajan. Anssi kertoi Ruoveden yrittäjäystävyydestä: yrittäjyys on hänen mukaansa pitkälti se, joka pitää kiinni väkeä paikkakunnalla. Anssi kertoo myös paluumuutosta nykyisten etätyömahdollisuuksien myötä ja siitä, miten ajomatka Ruovedeltä Tampereellekin on vain noin tunti.


Petrin ja Micken monipuolinen päivä Ruovedellä jatkui vielä noitakäräjillä. Käräjäyhdistyksen puheenjohtaja Sirpa Bertling kertoi, että Ruoveden noitakäräjillä on ikää jo 53 vuotta. Se on pitkään elossa ollut perinnetapahtuma. Joinakin vuosina se on ollut vain päivän mittainen toritapahtuma, mutta nykyisin se on peräti viikon kestävä tapahtumakokonaisuus. Illan ns. käräjägrillauksessa tuotiin esille paikallisia tuotteita. Joukkueet grillasivat kilpaa lähituotteista. Olipa siellä kunnankin joukkue kunnanjohtajan johdolla kisaamassa. Grillit kasattiin ja joukkueet säntäsivät raaka-aineitten kimppuun.

Upean elämyksellisen päivän jälkeen oli todettava, että Ruovesi on iloisia ihmisiä, ahkeria yrittäjiä, loistavia tapahtumia, kulttuuria ja kaunista luontoa.

11 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page